Якутия е огромен район в североизточна Русия, който предлага възможно

...
 Якутия е огромен район в североизточна Русия, който предлага възможно
Коментари Харесай

Якутск е един от най-екстремните градове в света

 Якутия е голям регион в североизточна Русия, който предлага допустимо най-тежките условия за живот на планетата. Територията с размера на Индия, само че с доста малко население, е на 450 километра от арктическия кръг и климатът там е субарктичен. Това значи, че междинната температура през зимата е -40 градуса и е в действителност знамение, че в толкоз тежки климатични условия не просто живеят хора, само че съществува цялостен град.

 Якутск е столицата на Якутия с население от към 270 хиляди души и този град е публично най-студеният на планетата. Въпреки това античните имяктки са се заселили по река Лена още от Неолита. Техните наследници якутите заселват региона през 13. и 14. век, като с времето наложително са развили изумителни качества да устояват на студа. Първите руснаци, които стигат до региона, са бойците на Пьотр Бекетов, които построяват боен пост през 17. век, само че нищо повече не се случва.

 През 19. век в Якутск са открити богати находища на злато и сребро и това води до разгръщане на селището в град. По времето на Сталин из цялостен Сибир са издигнати руски лагери за политически пандизчии и с техния труд градът се индустриализира. Преди пътуването от Москва до Якутск е отнемало 3 месеца, а в този момент в града има 2 летища, като полетите се преценяват с неприятните климатични условия. С кола или рейс пътуването е доста по-сложно и би трябвало да се има поради фактът, че река Лена е проходима единствено през лятото. През зимата пък ледът е толкоз пълен, че хората карат колите си върху него. 

 Интересен факт е, че в тази част от света, въпреки всичко има малко лято. Лошото е, че с изключение на доста малко, то е и извънредно топло и влажно, което пък означва, че по това време от годината е цялостно с комари.

 Якутск е мястото с най-голяма температурна амплитуда, тъй като през лятото температурите постоянно са над 30 градуса. През зимата пък е толкоз студено, че хората се опаковат в облекла безусловно от главата до петите, тъй като вероятността от измръзване на пръсти или нос е същинска. През зимата хората гледат въобще да не излизат от домовете си или да го вършат с коли и таксита. В този смисъл, в Якутск сигурно няма хора, които се шляят по улицата. Там земята е толкоз замръзнала, че множеството здания не са издигнати на земята, ами са издигнати върху бетонени колони. Най-ниската температура, измерена в миналото в Якутск е −64.4 °C на 5 февруари 1891 година, а най-горещо е било на 17 юли 2011 година, когато термометрите са показвали +38.4 °C.

 Причината към момента да има хора в Якутск са необикновено богатите находища на скъпоценни метали, диаманти и горива. 99% от диамантите на Русия и 20% от мините за тези скъпоценни камъни по света са в Якутск, по тази причина и градът разполага с кина, опера, няколко музея и всичко належащо за жителите му да живеят добре. Единственото, което не могат да си купят, е по-добро време.

Инфо: www.seen.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР